fbpx

In deze serie van blogs die de komende weken zullen verschijnen zal ik het gaan hebben over acne. Ik ga je in verschillende stappen laten weten wat het is, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt laten behandelen. 

Wanneer u last heeft van acne kan dit vele oorzaken hebben. Officieel is het nooit bewezen dat voeding een rol speelt bij acne. Maar veel mensen hebben bij het “teveel” eten van bijvoorbeeld varkensvlees, suikers of melk meer last van acne. Daarom is het aan te raden om uw voedingspatroon te veranderen als u last heeft van acne.

voeding

Acne door voeding

Een ongezonde levensstijl heeft invloed op de huid. Door verkeerde voeding heeft de lever het zwaar: het bloed, de nieren en de lever moeten harder werken om afvalstoffen af te voeren. Ook nicotine, medicijnen en alcohol kunnen invloed hebben op uw huid.

Waar u op kunt letten:

Suikers

Het is verstanding om producten te vermijden met zogenaamde snelle suikers. Hierdoor schiet de bloedsuikerspiegel snel omhoog. Denk bijvoorbeeld aan zuivel- en graanproducten, snoep, koek, frisdrank, energydrank, vitaminedrank en vruchtendrank. Het hoge suikergehalte kan van invloed zijn op acne. De “suikerpiek” in het bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de productie van het hormoon androgeen. Dit hormoon verhoogt op zijn beurt de talgproductie. Het gaat vooral om de mate van gebruik. Uiteraard mogen zuivelproducten en dergelijke gerust maar teveel is nooit goed.

 

Zuivel

De reactie op zuivel is per persoon verschillend. Sommigen reageren heel heftig op lactose in melk, een ander heeft nergens last van. Reageert u op melkproducten, probeer dan eens zuivelproducten van de geit. Deze bevatten minder lactose, meer essentiële vetzuren en het is beter verteerbaar door het lichaam dan koeienproducten. Uit ervaring weten wij dat mensen slecht reageren op melk en kaas maar bijvoorbeeld wel goed reageren op kwark en yoghurt. Dit heeft te maken met het verwerkingsproces van de producten. Probeer na te gaan waar uw lichaam op reageert en probeer dit op te lossen.

 

Chocola

Uiteraard willen we chocola niet verbieden! Chocola stimuleert immers ons gelukshormoon. Maar ook hierbij geldt: eet met mate. Normale chocolade bevat teveel suikers en lactose. U kunt het beste kiezen voor een stukje 70% pure chocolade.

 

Vlees en vis.

Vleeswaren, vis en eieren zijn een rijke bron van eiwitten. Deze hoeven echt niet te ontbreken in uw voedingspatroon maar ze kunnen wel een probleem vormen bij acne. De eiwitten verhogen de zuurgraad en dit kan een ongunstige werking hebben op een acne huid. Probeer sowieso varkensvlees en vet vlees te vermijden. Mocht u toch graag vlees willen eten kies dan voor kip en mager vlees. Vette vis zorgt voor de goede omega-3 vetzuren. Zet deze daarom wel op uw menu, het liefst 2 keer per week.

 

Puur, Biologisch en lees de ingrediëntenlijsten

Probeer zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. De veelbesproken E-nummers en andere chemische toevoegingen in voeding moeten allemaal gefilterd worden door de lever waardoor deze extra zwaar belast wordt. De lever krijgt moeite met het filteren en zal verzwakken. Probeer zo min mogelijk koekjes, snoepjes en kant-en-klaar maaltijden. Probeer te kijken welke ingrediënten er in het product zitten voordat u het koopt. Tip hiervoor is: kies de kortste ingrediëntenlijst en weet wat u eet. In biologische producten zitten meer voedingsstoffen en minder gifstoffen. Vitamines en mineralen zijn beter ontwikkeld. Maar ook hier telt: lees de ingrediëntenlijst want er zijn ook biologische suikers.

 

Vetten

Kies voor biologische roomboter en avocado’s om goede vetten binnen te krijgen. Roomboter is een natuurlijk, onbewerkt natuurproduct en bevat vitamine A, D en E. Roomboter is mechanisch vervaardigd en niet chemisch bewerkt zoals halvarine en margarine. Avocado’s zijn een goede bron van gezonde onverzadigde vetten. Avocado’s werken daarnaast zeer ontstekingsremmend. Veel producten bevatten geharde vetten en transvetten, deze zijn schadelijk voor de gezondheid. U kunt dit terugvinden in margarine, halvarine, koekjes, pizza en koffiemelkpoeder.

 

Groentes, noten en fruit

Eet veel groente en fruit. Dit herstelt de zuurmantel van de huid (mensen met een acne huid hebben vaak een te zure pH-waarde). Kies bij fruit vooral voor appels, rode en blauwe bosvruchten vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Eet noten, pitten en zaden. Dit werkt positief op de lever, darmen en huid. Kies vooral voor amandelen, walnoten, ongebroken lijnzaad en hennepzaad.

 

Brood

Kies bij brood voor volkoren, spelt of zuurdesembrood. De voorkeur gaat uit naar zuurdesem i.p.v. gist. Gist is ongunstig voor de darmen (de snelle koolhydraten worden omgezet in suikers). Zuurdesem zal de darmen juist positief beïnvloeden. In plaats van brood kan u ook kiezen voor zilvervlies rijstwafels of spelt/glutenvrije crackers. Havermout werkt ook enorm gunstig bij acne.

Koken

Gebruik bij het bakken alleen kokos- of palmvet. Andere vetten zijn slecht af te breken door de lever waardoor het zal samenklonteren in het bloed en daardoor worden de hormonen verstoord. Daarnaast oxideren andere oliën bij het verhitten boven de 25 graden (oxidatie zorgt voor het vrijkomen van schadelijke stoffen en is belastend voor het lichaam). Bij kokos- en palmvet gebeurt dit niet. Gezonde tip: Kruid het eten met Kurkuma (geel wortel), dit werkt helend op de lever en remt ontstekingen.

 

Belangrijke extra vitamines

Vitamine A zorgt ervoor dat eiwit en talg niet vast komen te zitten onder de huid en het reguleert de huidcyclus. (Vitamine A is niet geschikt tijdens de zwangerschap). Vitamine C is noodzakelijk voor de vorming van nieuw collageen en stimuleert wondheling. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de celdeling zoals in het immuun(afweer)systeem. Zink werkt kalmerend en voorkomt de groei van de Propionibacterium acnes, een bacterie die ontstekingen veroorzaakt. Vitamines kunt u als supplement innemen. Het is goed om elke dag een multivitamine te slikken.

Drinken

Drink voldoende water. Water hydrateert het lichaam en zorgt voor een gevulde, gezonde huid. Hydratatie helpt afvalstoffen af te voeren die huidproblemen veroorzaken. Vocht is een transportmiddel voor onze huid. Drink ook zuivere thee soorten zoals brandnetel thee of mariadistel thee. Wilt u geconcentreerd vocht binnenkrijgen? Eet dan de groentes die veel vocht bevatten zoals wortel, komkommer en rauwkost. Deze zijn veel zuiverder dan water en bevatten meer mineralen die uw huid oppeppen. Gezonde tip: Eet bij uw lunch en avondeten 100-200 gram rauwkost.

Resultaat: Detox van uw huid en lichaam.

Het kan zijn dat de huid eerst verslechterd bij aanpassing van de voeding voordat u verbetering ziet. Dit komt omdat de huid en het lichaam een ontgiftingsfase doormaken. De huid vernieuwt elke 4 tot 6 weken. Na 6 weken kunt u al verbetering zien maar misschien nog niet zoveel als u had gehoopt. Het kan wel 3 maanden duren voordat uw huid echt zichtbaar verbeterd en wel een jaar om te wennen aan een nieuw voedingspatroon. Wanneer er eerst verslechtering optreedt, kan dit een goed teken zijn: de huid is druk bezig met detoxen. Stop dus niet meteen! De afvalstoffen moeten er eerst uit voordat de huid verbetert.

Lees ook:

Hulp bij acne – Wat is acne?