fbpx

Vandaag wil ik jullie vertellen over de superpowers van je huid! Zo in je dagelijkse doen en laten sta je er eigenlijk niet bij stil, maar heb je er wel eens over nagedacht hoe bijzonder de huid eigenlijk is? Het is niet alleen een omhulsel van je lichaam en zonder huid kunnen wij niet eens bestaan!

Even een paar feitjes:

  • De huid is ons grootste orgaan met een oppervlakte van gemiddeld 1,5-2 m².
  • De huid kan wel 9 kilo wegen!
  • De dikte van de huid varieert van 0,5 mm en 4 mm.

Wat zijn de superpowers?

Bodyguard van ons lichaam. Het beschermt ons tegen straling, infecties en nog veel meer bedreigingen van buitenaf. Het beschermt onze spieren, organen, bloedvaten en zenuwen. Ondanks dat de huid op sommige plekken maar een halve centimeter dik is, vormt ze een onzettende sterke en beschermende laag. Het herstelt zichzelf als we ons hebben verwond, hoe bijzonder is dat!

De huid houdt alles op zijn plek. Het zit om ons heen en zorgt dat alles blijft zitten. Dit komt door de elastische vezels die in de huid zitten en waarmee ze vast zit aan de organen eronder.  Als het niet vast zou zitten, zou de huid helemaal gaan verschuiven. Wat zou dat er raar uitzien!

Je huid kan ademhalen. Ja echt! Via de huid komt er zuurstof binnen, die door het bloed verder wordt vervoerd. Bij een goede conditie van de huid kunnen er zelfs voedingsstoffen naar binnen en afvalstoffen naar buiten via de huid. Daarnaast wordt het vochtgehalte van het lichaam mede door de huid op peil gehouden.

Feel every touch… Met de huid krijg je contact. We kunnen alles voelen en waarnemen door de tastorganen in de huid.

De huid heeft een geweldig systeem om de temperatuur van het lichaam op peil te houden. Denk aan zweten bij warmte en kippenvel om de haren overeind te zetten met kou. Ondanks dat wij geen vacht hebben om ons warm te houden, werkt dit systeem onder normale omstandigheden perfect. Wij zijn natuurlijk wel ontzettend verwend met kleding, huizen en verwarmingen. Onze huid hoeft er niet veel meer voor te doen!

Leverancier van vitamines. Onder invloed van zonlicht wordt de belangrijke vitamine D aangemaakt.

Veel vrouwen vinden vet verschrikkelijk maar het is ook erg belangrijk.  De huid is een opslagplaats voor vetreserves. Hier en daar zitten stootkussentjes onder de huid voor een soepele beweging en het opvangen van druk. We hebben het hier natuurlijk niet over vetrolletjes hier en daar!

Color! De huid bepaalt je kleurtje. Het maakt melanine aan, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Huidpigment beschermt ons ook nog een beetje tegen de UV-straling van het zonlicht. Dat neemt niet weg dat iedereen zich altijd goed moet beschermen door zonnebrandcrème te gebruiken.

Kortom, onze huid is ontzettend belangrijk en daarom is het mijn passie om mensen te helpen met de verzorging ervan! Een goede verzorging van je huid is ontzettend belangrijk en je wordt er een mooier mens van!

Wat doe jij om je huid in goede conditie te houden?

superpowers